Det er vondt uansett hvor det skjer
Norges institusjon for menneskerettigheter har undersøkt hvor det er vanligst å observere hets. Etter nettet og sosiale medier, så er det offentlige rom det vanligste stedet å observere hets. Det offentlige rom er for eksempel på bussen, på butikken eller på gata. Det vanligste stedet etter der igjen er private omgivelser, det vil si blant venner og bekjente.
Det er helt vanlig å reagere med sinne, sorg eller fortvilelse. Dette gjelder også når hetsen ikke er rettet mot deg direkte, men en annen person eller mot samer generelt. Du bør ikke bære på opplevelsen alene. Det kan være lurt å snakke med noen, og søke hjelp til å stoppe hetsen.
Tips til hva du kan gjøre
Samle informasjon
Skriv gjerne ned det som har skjedd, så snart som mulig. Har du bilder, e-poster, SMS-er, eller vitner som så det som skjedde, kan det være nyttig å samle denne informasjonen.
Vurder hvorvidt du vil svare
Det kan være vanskelig å svare på samehets, og det er ikke slik at du MÅ svare. Ikke utsett deg selv eller andre for fare. Her er noen tips, dersom du har lyst å svare:
- Si ifra om at samehets ikke er greit.
- Ikke svar med personangrep, hets eller trusler tilbake. Hold deg saklig og vis til fakta.
- Avslutt samtalen dersom du opplever at hetsen fortsetter eller at situasjonen eskalerer.
Si i fra til noen med ansvar
Det å varsle noen om samehets er å ta problemet på alvor. Ved å si ifra kan du få hjelp til å stoppe hetsen, og samtidig spre bevissthet om problemet.
Hvem du kan varsle til, avhenger av hvor du har opplevd samehets. Du trenger ikke å gjøre det alene, ta med deg noen du stoler på.
Eksempler på hvor du kan varsle
- Var det på idrettsbanen? Les mer om det å varsle rasisme og diskriminering i idretten.
- Var det i en frivillig organisasjon eller lignende hvor du deltar? Varsle ledelsen.
- Var det på kafe, restaurant eller i en butikk? Varsle en ansatt eller ledelsen
Kontakt Likestillings- og diskrimineringsombudet
Likestillings- og diskrimineringsombudet gir gratis råd og veiledning. De kan lytte til saken din, gi informasjon om hvilke rettigheter du har, og gi innspill til hva du kan gjøre videre. Her kan du kontakte dem.
Snakk med noen du stoler på
Det er viktig at du ikke bærer på vonde følelser alene, og det kan være lurt å snakke med noen du stoler på. Det kan for eksempel være et familiemedlem, en venn, noen på jobb eller skole. Det finnes også flere tjenester som kan gir råd og veiledning. Les mer om ulike tilbud her
Tror du ytringen er brudd på straffeloven? Kontakt politiet.
Dersom du tror at ytringen er straffbar, bør du anmelde den til politiet. Det går også an å tipse politiet om straffbare forhold. Les mer om hva det betyr å anmelde og om forskjellen mellom tips og anmeldelse her