- En veileder fra Sametinget utviklet i samarbeid med Politidirektoratet

Vil du forebygge samehets?

Vi har alle et ansvar til å forebygge samehets. Her får du tips til handlinger og tiltak du kan gjøre.
En samisk mann forklarer med tusj i en presentasjon for andre

Søk midler hos Sametinget til ditt prosjekt eller tiltak

Arbeidet mot samehets krever bred innsats. Med tilskuddsordningen for forebygging av mobbing og samehets ønsker Sametinget å motivere organisasjoner, lag og foreninger til å forebygge og fremme trygt og godt oppvekstmiljø i lokalsamfunn for samiske barn og unge.

Vitne til hets? Gjør noe for å hjelpe!

En undersøkelse Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) gjorde i 2023 viste at 56 % av dem som har vært vitne til hets i løpet av det siste året, ikke gjorde noe for å hjelpe. Det kan være mange grunner til at vi er stille i møte med hets, men stillheten sårer. NIM foreslår tre ulike strategier for hvordan man som tilskuer kan reagere i møte med hets:

  1. Si noe
  2. Overvåk situasjonen
  3. Spør om hjelp

Demokratisk sjekkliste for forebygging av samehets

Sammen med Ungdomsfylkesrådene i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark har Det Europeiske Wergelandssenteret og Stiftelsen Narviksenteret utarbeidet en demokratisk sjekkliste for alle kommuner og fylkeskommuner med mulige tiltak som kan iverksettes for å forebygge samehets. 

 

Forebygg samehets gjennom opplæring

Blant årsakene til samehets er negative holdninger og kunnskapsmangel. Derfor er opplæring viktig for å forebygge samehets. Det finnes mange gode ressurser gratis tilgjengelig på internett som kan brukes enten du vil øke egen eller andres kompetanse og uansett om du jobber i skolen, i en organisasjon, i det offentlige eller et annet sted.    

nb_NONorsk bokmål
Hopp ned til innholdet